V sobotu 3 . září uspořádal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci s okresním sdružení hasičů Příbram a městem Rožmitál pod Třemšínem na autobusovém nádraží krajskou soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí středočeského kraje.

Letošní ročník byl v historicky první. Během slavnostního zahájení přivítali všechny soutěžící náměstek ředitel HZS Středočeského kraje pro integrovaný záchranný systém a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík.

Soutěže zúčastnilo dvanáct týmů JSDHO Středočeského kraje, které byly nominováni územními odbory HZS Středočeského kraje.

Každý tým je sestaven ze čtyř členů, z nichž jeden musí být zařazen na pozici zdravotníka a další na pozici velitele. Během pokusu, na který mají soutěžní týmy 20 minut, hodnotí sbor rozhodčích správný postup při vyprošťování a to z hlediska tří odvětví – taktika, technika a předlékařská péče.

Rozhodčí za oblast taktiky hodnotí především provedení samotného pokusu a způsob, jakým probíhá velení na fiktivním místě zásahu. Rozhodčí z oblasti techniky hodnotí volbu a správnost použití vyprošťovacího zařízení, pomocné techniky a nástrojů. V oblasti předlékařské péče, jak už název sám napovídá, se hodnotí samotná práce s fiktivně zraněným figurantem. Za každou tuto oblast mají soutěžící možnost dostat odpovídající počet bodů. Finální pořadí proto neurčuje pouze samotná rychlost pokusu, ale i bodový součet za hodnocené oblasti.

Vítězem se stala jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rudná, která bude reprezentovat Středočeský kraj na Mistrovství ČR jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod, které proběhne poslední zářijovou sobotu v Praze.

Druhá byla jednotka z Dobříše a třetí jednotka z Komárova.

 

Rožmitál pod Třemšínem 3.září 2022

     

Krajská soutěž JSDHO ve vyprošťování u dopravních nehod

   

Soutěžní tým

Čas

Celkové body

Celkové pořadí

Rudná                        (PZ)

13:14

365

1

Dobříš                        (PB)

18:48

311

2

Komárov                    (BE)

18:57

293

3

Mníšek pod Brdy      (PZ)

19:09

272

4

Zalužany                     (PB)

19:35

204

5

Žleby                          (KH)

15:35

161

6

Nové Strašecí            (RA)

17:57

148

7

Zlonice                        (KL)

19:07

141

8

Velké Zboží                (NY)

16:36

132

9

Mělník                        (ME)

19:59

128

10

Úvaly                          (PV)

19:59

115

11

Bělá pod Bezdězem  (MB)

19:07

99

12

 

Po ukončení všech soutěžních pokusů proběhlo slavnostní vyhodnocení, kdy soutěžní týmy převzaly poháry a věcné ceny z rukou ředitele územního odboru Příbram plk. Ing. Tomáše Horváta PhD., starosty města Rožmitál pod Třemšínem Mgr. Pavla Bártla a starosty okresního sdružení hasičů Příbram Bc. Václava Jankovského.

Autor článku: mjr. Bc. Pavel Maňas

(článek zveřejněn se souhlasem autora)